13 Ağustos 2012 Pazartesi

Geleceğe dönüş ya da geçmişten kaçış. İşte bütün mesele bu!


Gelecek üzerine hayaller kurarız, düşünmekten ve üretmekten kendimizi alamayız. Evet, geçmiş günlerin hatırı her zaman vardır ya da şimdiyi her zaman yaşamalı ve kaçırmamalıyız. Peki, gelecek hakkında neler yapabilir?

Modern dünyanın getirisi her zaman günümüz toplumlarında tartışılan bir şeydir. Neydik ve ne olduk? Ne olacağımız konusu ise bilimsel çalışmalara dayanan birçok araştırmaların bile kapsadığı bir şeydir. Öngörü denilse de bunlara, aslında belki de çok eskilere dönersek amacın çok da değişmediğini anlayabiliriz.
Şamanizm, kimi araştırmacılar tarafından din olarak kabul edilse de bazıları sadece Kuzey Asya topluluklarının dini duygularını kapsayan ve bunları ritüelleştirilmiş ayinler ile uygulanan gösteriler olarak algılar. Görüş farklılıklarının sebeplerinden biri de, farklı coğrafyalarda ortaya çıkan Şamanizm’in olmasıdır.
Şamanlar bu inanış içinde önder olan kişilerdir. Ruhani güçleri oldukları inanılır, geleceği gördüğü söylenir ve aynı zamanda şifa dağıtıcıdır. Geleceğin bilinebilir olduğuna inanırlar ve insanlar gelecekte olabilecek şeyleri tahmin eder ve onları neyin etkilediğini kavrayabilirlerse fayda sağlayan bir durum oluşturabileceklerini düşünürler. Bu yüzden fal ve kehanetler Şaman inanışında oldukça önemlidir.

Şimdi, modern toplum araştırmalarına baktığımızda aslında amaçların değişmediğini görebiliriz. Astroloji günlük hayatımızın belli bir kısmında önemlidir. İnsanlar ve toplum için fayda sağlamak için gelecek hakkında bilgi sağlamaya çalışmaktır. Tabi dikkat edilmesi gereken kuralları belki de “Geleceğe Dönüş” seri filmlerinden takip edilebilir. Yoksa şimdi ile gelecek arasında bağlar yanlış kurulursa her şey çok farklı olabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder